Comentaris imatges

Donut de festuc

INGREDIENTS:

 • 270g de farina de força.
 • 225g de llet.
 • 45g de sucre.
 • 146g de praliné de festuc.
 • 6g de sal.
 • 9g de llevat.

 

ELABORACIÓ:

Massa:

 1. En un bol, barreja la major part de la llet (deixa uns 25g guardats) i la farina. Fes una massa i tapa el bol durant mitja hora.
 2. Amassa la massa fins aconseguir que sigui elàstica. Si et queda resseca, incorpora una mica de llet.
 3. Deixa la massa reposar 5 min. Mentrestant, agafa la llet guardada i dissol el llevat.
 4. Tira el sucre a un bol i refrega la massa incrustant bé el sucre a la bola. Et quedarà una bola enganyosa que has d’estirar a la taula per poder amassar-la.
 5. Incorpora la sal i el llevat dissolt a la llet. Si la massa et queda aiguosa, afegeix una mica de sucre i torna a amassar per aconseguir que quedi elàstica.
 6. Finalment, incorpora el praliné: estén la massa a la superfície de treball i unta-la amb la pasta de festuc. Amassa la massa fins que quedi enganxi fosa. Quan amassis la massa fes-ho amb les mans fredes, perquè si s’escalfa la massa finalment no obtens la textura adequada. Si acostumes a tenir les mans càlides, ves ficant la massa a la nevera i fes-ho 4 o 5 vegades traient i posant-la cada 5 min.

Fermentació :

Empastifa bé d’oli un bol i deixa la massa dins perquè fermenti, ben tapada. A l’hora dóna-li un plec, un altre a les dues hores i aquí hi ha dues possibilitats:

 • La bona: fica la massa a la nevera i, a l’estil del brioix, deixa-la reposar tota la nit, o almenys 8 hores. Al matí següent estarà llesta per l’acció i plena d’aromes i amb una textura oliosa.
 • La ràpida: segueix fermentant la teva massa fins a les tres hores i llest. No surten tan bons, però surten.

Divisió i format:

Deixa temperar la massa. Per treballar aquesta massa utilitzarem oli: a les mans i una mica en la superfície de treball.

Bolca la massa en una zona oliada i divideix en porcions de 55 – 60 g, per fer boletes a manera de panets. Perquè et surtin bé, conserva les teves mans oliades però forma’ls en una superfície lliure d’oli; necessites la fricció entre la taula i la massa per crear tensió en la superfície dels panets. Una vegada els tinguis, cobreix-los amb un drap i deixa’ls reposar 10 minuts.

Després, forma els donuts amb les mans oliades. Agafa un panet amb les dues mans, fica els dos polzes amb cura en tot el centre del panet, fes un forat i engrandeix una miqueta, fins a tenir una donut. Amassa’l per mantenir la capa d’oli que ho recobreix ben homogènia i perfecta, col·loca-ho en una placa lleugerament oliada (però sense passar-se perquè sinó s’enganyarà la massa) i ben separats.

Fermentació:

Cobreix-los amb un plàstic i deixa’ls fermentar aproximadament una hora en un lloc càlid (a 26º C). S’inflaran i creixeran apreciablement però sense bogeries; han de mantenir certa consistència.

Cocció:

En una paella on tinguin un bon espai i amb abundant oli a 140º C, es fregeixen en uns tres minuts d’una banda i dos o tres per l’altre. Si se’t dauren massa, baixa la temperatura: aquesta massa està molt enriquida i es torra molt de pressa. Després, escorre’ls molt bé de tot excés d’oli, damunt d’una reixeta per exemple.

Refredament i conservació:

Quan estiguin a temperatura ambient arrebossa’ls amb sucre glaç, i col·loca’ls, repenjats uns amb altres, perquè circuli l’aire i es refredin sense condensació d’humitat, o si pots posa’ls en una barra horitzontal. Us recomanem que us els mengeu freds, ja que sabran millor.

 

Donuts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *